מדריך משכנתא - חלק 8: ניהול משא ומתן מול הבנקים

החלק המרכזי בתהליך לקיחת המשכנתא הוא המשא ומתן מול הבנקים, ניהול חכם של משא ומתן חיוני כדי להוביל את התהליך מעמדת התחלה חלשה לתוצאה מצוינת, להגדיל את הסיכויים לקבל את התנאים שאתם רוצים ולחסוך הרבה כסף. הוא משמעותי יותר מהתמהיל, הריביות או אפילו שיעור המימון. הבנק מתחיל לתת לכם הצעות שעל כל 1 שקל תחזירו 1.5 שקל. תדעו שאפשר להגיע ל- 1.2 שקל על כל 1 שקל משכנתא.

חשוב להגיע מאורגנים. זה כולל את הידיעה מה אתם רוצים מהבנק, מה יש לכם כרגע מבחינת המימון ומה תצטרכו בעתיד מבחינת מימון, מה יכול להיות לכם בעתיד מבחינת היכולות הכלכליות שלכם, ומה יקרה בעתיד למשכנתא שאתם לוקחים.

לוח הזמנים ועצות לפעולות:

א. תתחילו 60 יום לפני כדי למקסם את הערך מהתחרות ולעשות השוואה טובה ללא לחץ (תמיד יש הפתעות בדרך). אל תגיעו בלחץ זמן.

ב. תקבלו אישור עקרוני ממספר בנקים.

ג. תבנו תמהיל חכם, עם החזר חודשי בגובה נכון ותכנון לטווח ארוך שמתאים לצרכים שלכם. אל תתנו לבנקאי לבנות לכם את המשכנתא. בלי תמהיל מוכן אין טעם ללכת לסבב בנקים, כי תקבלו תמהיל שמתאים לבנק ולא לכם. קודם מתכוננים (כמה כסף, איזה תמהיל, מה זה בערך ריבית טובה, כמה אחוז מימון), ורק אחר כך קובעים פגישות עם הבנקים.

ד. תיגשו לבנקים עם התמהיל שבניתם ותתחילו לנהל מו"מ להשגת ריביות נמוכות על התמהיל. אין בנק שהוא בהכרח הכי טוב. קחו הצעות מחיר משלושה בנקים ותיגשו אליהם במטרה לקיים משא ומתן אל מול הצעות אחרות. הכוח שלכם במו"מ הוא ההצעות הנגדיות, כי לא כל הבנקים מתמחרים את כל העסקאות בדיוק באותה צורה. ללכת לבנק אחד - זו טעות גדולה, ולא משנה איזה.

הגיעו מעמדה של כוח וגישה של "אני הלקוח שמשלם מאות אלפי שקלים, ואני בוחן אתכם". יחד עם זאת, זכרו שהבנק הוא עסק שרוצה להרוויח כמה שיותר כסף בכמה שפחות סיכון. התפקיד שלכם הוא לתת לצד השני תחושת ביטחון ואת זה משיגים באמצעות הכנה מוקדמת והשארת רושם ראשוני טוב.

גולשת מסבירה איך ניהלה משא ומתן באופן עצמאי מול הבנקים ללא יועץ משכנתאות:
"אנחנו עשינו את התהליך לבד. התחלנו בחודש אוגוסט בגלל שיש את תקופת החגים ולידה בע"ה בנובמבר אז כדי לא להיות בלחץ. קראנו על המסלולים השונים שאפשר לבנות בתמהיל, השתמשנו בעיקר במשכנתאמן ושם היו הרבה טיפים והסברים למי שלא מבין ולא מגיע מהתחום. כמובן התייעצנו גם אנשים שלקחו משכנתא. ברגע שבנינו תמהיל שנראה לנו מתאים, פנינו לכל הבנקים לאישור עקרוני. ברגע שקיבלנו הצעה אחת פנינו לבנק הבא עם ההצעה הקודמת וככה כל פעם שיפרנו את הריביות עד שסיימנו סבב ראשון של בנקים. בסבב הראשון הצלחנו לפסול שני בנקים שלא יכלו להוזיל. ואז עשינו סבב נוסף עד שצמצמנו לשניים והיום סגרנו עם הבנק שאיתו ממשיכים. בגלל שאנחנו עובדים במרכז וגרים בדרום אז ריכזנו בימי שישי פגישות עם מי שאפשר. שיהיה בהצלחה, אני מאמינה שבהחלט אפשר לעשות זאת עצמאית במידה ויש זמן!".


אנחנו ממש בישורת האחרונה, ובחלק הבא תדעו אילו מסמכים וביטחונות עליכם להגיש לבנק