מדריך משכנתא - חלק 6: שבע הטעויות הרגשיות בלקיחת משכנתא
החלטה פיננסית היא תהליך קוגניטיבי של בחירת דרך פעולה אחת מבין כמה דרכים אפשריות. אנחנו בוחרים אחרי שהערכנו מה תהיה התוצאה וביצענו חישוב, כאשר המטרה היא מקסום התועלת - להרוויח כמה שיותר.
אולם, אנחנו לא תמיד רציונאליים. החוקרים טברסקי וכהנמן גילו כי במקום ליישם את כללי הלוגיקה, אנחנו נוטים להשתמש בקיצורי דרך לוגיים נוחים לשימוש ומפעילים "כללי אצבע" (יוריסטיקות) המסייעים בידינו, מצד אחד, בעיבוד ובניתוח המידע, אך המובילים, מצד שני, להטיות קוגניטיביות - טעויות בתפיסה, בחשיבה או בשיפוט.
בואו נראה אילו טעויות רגשיות אנחנו מבצעים בבחירת משכנתא.
1. התמקדות בנכס ולא במשכנתא
אנחנו מעדיפים להשקיע זמן בחיפוש נכס יפה, מאשר בהבנת מושגים כמו לוח סילוקין, תמהיל משכנתא והחזר חודשי. אנחנו מוצאים כל קודם נכס ורק אחר כך לוקחים משכנתא, בעוד שהסדר צריך להיות הפוך - קודם כל לבדוק את גובה המשכנתא האפשרית ולפי זה לקבוע איזה נכס אפשר לקנות.
2. משקל יתר למסלול קבוע לא צמוד
הקל"צ הוא המסלול הבטוח ביותר, ההחזר שלו יציב כמו סלע ותמיד נשלם את אותו החזר חודשי.
יחד עם זאת, יש לו כמה חסרונות: הוא מאוד יקר, ויש בו סיכוי לקנס יציאה. משום שהוא יקר הוא מאלץ אותנו לפרוס אותו לתקופה ארוכה מדי, ואז אנחנו מחזירים כל חודש הרבה פחות לטובת הקרן שלנו.
אנחנו עושים את הטעות הזו כי אנחנו שונאים סיכון של עליית ריבית או מדד או שניהם, ומוכנים לשלם עוד כסף רק בשביל להרגיש בטוח. המסלול פופולארי בתקופה של ריביות נמוכות, וחלק מן הלווים מוותרים על בדיקה של מסלולים אחרים שיכולים להתאים יותר לצרכים הנוכחיים והעתידיים שלהם.
בטבלה הבאה, השוואה בין משכנתא 100% קל"צ ומשכנתא שבה הסכום מתחלק לשני מסלולים: קל"צ ופריים.
3. החזר חודשי התחלתי כמה שיותר נמוך
העדפת ההווה על העתיד היא בסיס להחלטות רבות שלנו. אנחנו מעדיפים תועלת לטווח קצר תוך התעלמות מהעלות לטווח הארוך, ופוגעים ביכולתנו לקבל החלטות שהשפעתן מורגשת בעתיד. "הטיית ההווה" גורמת לאנשים לתת משקל עודף לאירועים בהווה ביחס לעתיד. מסיבה זו אדם יעדיף לצרוך היום על פני חיסכון לעתיד. (Malkoc, Zauberman, & Ulu, 2005).
רוב הלווים מגיעים לבנק עם יעד להחזר החודשי, שמבוסס בדרך כלל על גובה השכירות ששילמו, כלומר, אם שילמו שכר דירה של 4,000, הם יבקשו משכנתא עם החזר של 4,000. כפי שרצו לשלם כמה שפחות שכר דירה, כך יירצו לשלם כמה שפחות משכנתא בכל חודש (ושאר הכסף ישמש לצריכה שוטפת ו/או בילויים) אך החלטה זו עלולה לייקר את ההחזר הכולל של המשכנתא (להקטין את החיסכון העתידי).
בדוגמא הבאה תוכלו לראות שתי משכנתאות:
הראשונה, עם החזר חודשי גבוה.
השניה, עם החזר חודשי נמוך ב- 800 ש"ח לעומת הראשונה, אך ההחזר הכולל גבוה ביותר מ- 200,000 ש"ח.
המסקנה: החזר נמוך לא תמיד עדיף.
4. עודף ביטחון
לקיחת משכנתא גדולה מדי, או משכנתא עם יותר מדי רכיבים משתנים (ריבית ומדד) שזולים היום אך עלולים להגדיל את ההחזר החודשי בעתיד.
למה זה קורה?
לפי תיאוריית ה- Affective forecasting, יש לנו נטייה לראות את העתיד ורוד יותר, יותר חיובי, ולהיות אופטימיים לגבי עתידנו. אופטימיות היא דבר מצוין, אבל היא עשויה לגרום לנו להעריך באופן שגוי כיצד נרגיש או מה נעשה בתרחישים שונים, או להיות בטוחים בהערכות שלנו יותר ממה שאנחנו צריכים. נראה שהסיבה לכך היא שאחרי שאנשים נותנים הערכה כלשהי הם בונים לעצמם סכמה שתצדיק אותה (אני יכול להחזיר הרבה כסף כל חודש כי המשכורת שלי גבוהה ותמיד אוכל למצוא עבודה כי יש ביקוש בענף).
5. עצות של חברים
אנחנו מושפעים מחברים לטוב ולרע.
לטוב - החברים שלכם שלקחו משכנתא לאחרונה אמנם רוצים בטובתכם, אבל הם לא יועצי משכנתא מקצועיים וגם הם יכולים לטעות. הם יגידו לכם ללכת על בטוח (וכנראה יקר) כדי לא להסתכן, כי הם לא רוצים שתסתבכו בגלל העצה שלהם.
לרע - אם החברים נטלו משכנתא בסיכון גבוה ולא קרה להם כלום, הם יאמרו לכם ש-"אין מה לפחד". מחקר שנערך בגרמניה, Do my friends influence my investment behavior? , מצא כי אם חבריו של אדם יגדילו את ההשקעה שלהם בנכסים מסוכנים (מניות ואופציות) ב- 10%, הרצון שלו להשקיע בנכסים מסוכנים יגדל ב- 4%.
6. מרימים ידיים
במשכנתא יש הרבה מושגים לא מוכרים ומבלבלים, והמוח שלנו אומר לנו לקחת את ההצעה הראשונה שהבנק הציע כי אנחנו לא מבינים בזה ואין לנו עודף זמן.
המשכנתאות בישראל, בדומה למוצרים פנסיוניים, מתאפיינות במורכבות רבה אשר מרחיקה אותנו מקבלת החלטה מושכלת ורציונאלית. Iyengar, Jiang, and Huberman ערכו מחקר (2004) אשר בדק כיצד עומס של מידע משפיע על התנהלותם הפיננסית של עובדים שכירים, ומצאו שככל שהעמיסו עליהם מידע ופרטים הנוגעים לקרנות הפנסיה, הם השתתפו דווקא פחות בתוכניות החיסכון.
הרתיעה ממשכנתאות מושרשת עמוק. סקר שנערך בקנדה העלה כי לווים מקדישים בממוצע 5.75 שעות לבחירת משכנתא לעומת 7.75 שעות לתכנון חופשה, אף על פי שהם יודעים מה חשוב יותר.
כדאי להשקיע מאמצים וללמוד מושגים ונושאים חדשים כדי לקבל החלטה טובה יותר שמתאימה לכם מבחינה כלכלית.
7. מקבלים מה שהפקיד בבנק אומר
ג'ניס ומאן ציינו בספרם תהליך קבלת החלטות את ההתייחסות לסמכות כאחד המקורות לטעות בשיקול הדעת.
פרופ' Carol Landry מאוניברסיטת וושינגטון מביאה במחקרה עדות של לווה צעיר, שלקח משכנתא למרות שלא הבין חצי ממה שהפקידה אמרה. לדבריו, זה כנראה לא היה צעד חכם, אך הוא הרגיש שאפשר לסמוך עליה מאחר שזה מה שהיא עושה לפרנסתה.
היו ערניים להטיית המסגור (Framing) - על פי תיאוריה זו, הלווה מושפע מאופן הצגת המידע. השיווק של מסלולי המשכנתא מערפל את הסיכון של משכנתאות גדולות או מסוכנות.
אנו מתקדמים לקראת קבלת המשכנתא אך לפני זה נבצע בדיקה נוספת בפרק הבא של מדריך המשכנתא 8 סימני אזהרה לכך שהמשכנתא שלכם גדולה מדי